Arkitektur som är inne och ute

Mode är ett vitt och brett begrepp som rymmer allt från kläder och accessoarer till bilar och byggnader. Det är det sistnämnda vi ska prata om idag. Allt går ju i perioder när det gäller mode, så även arkitektur.

Under 1900-talets senare del var den gråa, tråkiga och stela modernismen inne. Men dagens ungdomar och moderna arkitekter har tröttnat på att bygga fyrkantiga lådor som för tankarna till Sovjetunionen.

Nytt och fräscht är det som gäller nuförtiden när man ska uppföra en byggnation eller designa ett kvarter.

En stil som har gjort comeback är jugend, som också går under namnet Art Nouveau. Det är en arkitekturstil som utvecklades i Europa under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den kännetecknas av sin fokus på naturinspirerade former och ornament, som ofta är komplexa och detaljerade. Jugendstilen präglas också av en strävan efter enhet och enkelhet, med en förmåga att kombinera olika material och former på en harmonisk och estetiskt tilltalande sätt.

Jugendstilen hade sin storhetstid i början av 1900-talet och användes ofta för att designa både offentliga byggnader, såsom museer och teatrar, och privata byggnader, såsom villor och lägenheter. Stilen har också påverkat andra konstformer, såsom möbel- och grafisk design.

En annan stil som har gjort comeback i modern tappning är Art Deco. Det är en arkitekturstil som utvecklades under 1920- och 1930-talen och som kännetecknas av sin glans och glamour. Den fokuserar på att skapa en imponerande och välkomnande atmosfär genom att använda lyxmaterial såsom marmor, guld och glas. Art Deco-byggnader har ofta starka, kontrastrika färger och använder sig av geometriska former och detaljer.

Art Deco-stilen användes ofta för att designa offentliga byggnader, såsom hotell, teatrar och biografer, men den fann också vidare användning i privata byggnader, såsom villor och lägenheter. Stilen påverkade också andra konstformer, såsom möbel- och grafisk design. Art Deco är en stil som fortfarande är mycket uppskattad och används ofta för att skapa en lyxig och glamourös atmosfär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *